Dub Systems Fundraising, Banyek interjú

Banyekot minden bizonnyal nem kell bemutatunk nektek, hiszen több ízben is járt már nálunk. Volt, hogy mások zenéit játszotta és volt úgy, hogy a saját eszközeit tekergette többedmagával a sátorban. Ezúttal egy itthon meglehetősen szokatlan kezdeményezés kapcsán készítettünk vele interjút. A Dub Systems egy esemény neve, amely “Közép- és Közép-Kelet Európai művészekről” szól – olvashatjuk a projekt leírásában.

 

“Adj, és adunk” olvasom a projekt leírásában. Mi vezetett oda, hogy egy esemény létrehozásának ezt a meglehetősen új (és szokatlan) formáját választottátok?

Meguntam a panaszkodást. Könnyű morogni, hogy a romkocsmáktól nem fejlődik az elektronikus zenekultúra, meg hogy ezek valójában nem is zenés helyek. Könnyű ujjal mutogatni a másikra (egymásra), hogy a klubok bezárnak, hogy nem jönnek el elegen. Szintén könnyű vitákba szállni az “ingyenes zene mítosz” és az “üzleti modell” című kulturális koncepciók mentén, hogy aztán ennek sose legyen vége, mert egyik félnek sincs igaza teljesen.

Azt a tényt viszont láttam, hogy megváltoztak (és változni fognak) az emberek szokásai. A kapupénz már nem tud infrastruktúrát biztosítani egy underground zenei rendezvényen, ezért is meg kell adni a lehetőséget a felhasználóknak arra, hogy új módokon is támogathassanak valamit. Ehhez motiválnunk kell őket, ami igencsak nehéz ebben a régióban. A Dub Systems tehát egy kísérlet is egyben erre. Már most sokat tanultunk belőle.

A modell transzparens és követhető. Mi történik akkor ha határidőn belül nem kerül annyi pénz a kalapba amennyit megállapítottatok a rendezvényhez? Létezik köztes megoldás esetleg?

Ez az egyetlen ilyen oldal, ahol létezik köztes megoldás. Ha nem gyűlik össze a 100%, egy minimális levonás után ugyanúgy eljut hozzánk az összeg! Mellesleg ezt látom a kickstarter/crowdfunding oldalak nagy hátrányának: a projektek nagy része illúzió, mert támogatás hiányában elbuknak az utolsó pillanatban vagy már az elején.

 

A Dub Systems milyen szerepet tölt majd be országunk zenei kultúrájában? Folytat valamit vagy hiányt pótolna esetleg mindkettőt?

Az utóbbi években a dub két új hajtásával foglalkozom – a dubtechnoval és a dubsteppel. Ez az első olyan rendezvény lenne, ahol a két irányzat egymásra találna, és mindez nem csak dj szettekkel, hanem liveactekkel jönne létre.

Úgy tűnik fontosnak tartjátok, hogy megfogható és közeli legyen ez a projekt. Közérthető módon szeretnétek bemutatni ezt a szintézist. Volt korábban Synth-meet ami már részben érintette ezt az ügyet, azt milyennek találtátok?

Inspiráló volt az egész mindenkinek. Ezek a dolgok egyszerűen megtörténnek, ha elég ember jót tesz jó helyen. Sok embert érdekel sokféle szinten az elektronikus zene. Nyilvánvaló, hogy kárt nem okozott, sőt motivációt adott azoknak, akik eddig csak szoftveres hangmodelleket láttak. Rengeteg kérdésre kaptunk egyszerű válaszokat, miközben elektronikus hangszerarzenálokat vonultattak fel körülöttünk. Nem volt fölösleges sznobkodás vagy okoskodás, közös élményeink lettek. A kérdés nem az volt, hogy legyen-e még ilyen, hanem hogy mikor legyen a következő.

Tehát lesz folytatás. A projekt szerint még bő két hét van hátra. Miután ez az idő letelik mikorra várható a megvalósulás?

Van teendőnk bőven a gyűjtés után. Ha például nem érjük el a 100%-ot, a befolyt összeg tekintetében kell újratervezni a rendezvényt és kompromisszumokat kell kötni. De tavasszal mindenképp szeretnénk megcsinálni!

Azon túl, amit a “Célokban” leírtatok, mire számíthat a lelkes látogató? Mivel találkozhat a Dub Systems vendégsége, mind látványban és hangzás tekintetében?

Én örülök, ha mind megvalósul az, amit leírtunk.  Azon túl remélem, hogy inspirációval és motivációval is találkozunk. Nekem pl. ez a két legfontosabb dolog, ha egy zenei eseményre megyek, legyen az családias vagy nagy. Meg kell elégednünk ennyivel, és enélkül nem lehetünk elégedettek.

 

A következő oldalon olvashatjátok a projekt teljes leírását, megtaláljátok a linket, amin keresztül adakozhattok. Fellépőkről, vizuálról és hangrendszerről is megtaláljátok az információkat. Adjátok tovább azoknak, akiket érdekelhet ez a kezdeményezés!

DUB SYSTEMS projekt oldala


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s