Computer Games EP – Kisszanto

A Senzibile második kiadványaként egy nyolc számos EP látott napvilágot Computer Games címmel. A senzibile-n keresztül érkeznek amúgy azok a nagyon régi zenék, amelyek talán koruknál fogva ma már senkit sem érdekelnének, ugyanakkor a Fasttrackeres időszak önmagában sosem felejtődik el, így egy szűk réteg ha más miatt nem, pár perc nosztalgia reményében meghallgatja és értékeli azokat.

Ekképpen ezek a zenék egy igen régi (amúgy a fasttracker megjelenésével egyidőben kijövő) stratégiai játék hangmintáiból táplálkoznak. Ez pedig a Starcraft. A tracker-zenék természetéből adódóan a hangminták kész anyagként általában számítógépes játékok megfelelő mappáiból nyert hangok voltak, ha úgy tetszik sampling, bár jóval egyszerűbb és irányítottabb a folyamat. A lehetőségek hiányában mindig abból készült a zene, amit játszottunk.

Computer Games EP
Computer Games EP

Lévén, hogy a Stracraft a valaha készült legsikeresebb stratégiai játék, így a belőle készített zenéknek a neten már megszületett a kánonja azalatt a kb. 15 év alatt amióta aktívan él a játék és él a hozzá kapcsolódó cyber-sport mozgalom. Ebbe kapcsolódik furcsa mód bele (vagy vissza) ez a kiadvány, hiszen ennek a kánonnak az első darabjai közé tartozik. Annak idején amikor az első és egyetlen replay adatbázis (RSHU) a replays.hu létrejött és képviselte Magyarországot ebben a sportban, ekkor készültek ezek a zenék. Úgy 2002 környékére tehető az oldalnak a működése. Érdekességként megjegyezendő az is, hogy az első dal a Broodwar Song eredetileg a méltán népszerű supremestarcraft.org születésnapjára készült.

A számítógépes játékok kiadványainak a sora természetesen folytatódik majd, mert meglehetősen sok hasonló zene várja, hogy meghallgassák. Többek között az imént említett replays.hu egykori flash intro-jának a zenéje és menüzenéje amik igen érdekes darabok voltak és egyéb játékok híres és hírhedt hangmintái által ihletett egyéb zenék is várják hasonló sorsukat.

A Computer Games EP letöltése innen vagy pedig az archive.org-ról vbr, ogg és flac formátumok miatt.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s