DubCast 047 – Elenika

Dub Székház Podcast 047 – Elenika

A negyvenhetedik epizód távoli barátnénktól Elenikától érkezik. Az orosz hölgy 2009-ben indította be szólóprojektjét Elenika néven, melyben zenei producert és énekes nőt alakít egymaga. Elenika a százszázalékos trip-hopnak rendelte alá magát, zenéjében nagyon lassú és mély tónusokat fedezhetünk fel, mind ritmikailag és dallamvilágát tekintve is. A Dusted Wax Kingdomon megjelent a Devil Girl EP, ami előtt és után a Trippin’ The Rift Records-on a Shot Again! és a Rainy Day EP következett. Ezen kiadványok keltették fel az általános érdeklődést olyannyira, hogy azóta számos zenei produkcióban közreműködik, mint énekes és zenész.

ElenikaEmellett 2011-ben indította el alteregójának mellékszálaként a deep house irányultságú Elenikát, aki a Rainbow Rabbit EP-t és a Tiflis Beat kiadványokat jegyzi. A Tiflis Beat egyébkén kicsit progresszívabb hangot üt meg, olyan mint egy lassú goa. Annyiban szokatlan a kiadvány, hogy nem a nálunk bejáratott középszerű tech-house hangminták és szintetizátorok szólnak bennük, kicsit egyenesebb és élesebb struktúrákkal dolgozik és az aktuális zenei ötletet nem nyomják el susogós-fújkálós, szívós effektek. Lehet elcsépeltnek tűnhet azt megjegyezni, hogy némi keleties hangzás is felfedezhető a kiadványban, ám amikor ezt említem, akkor valóban, megmutathatóan értem azt bizonyos számokra. Emellett kellemes, a deep house védjegyeinek számító permanens atmoszférák között zengő billentyűk, stab-jelleggel, köztük Elenika hangjainak foszlányai hallhatóak.
A kiadvány végéhez közeledvén a Red Days c. számtól pedig eszeveszett kísérletezésnek lehetünk fültanúi. A Red Days némi dub technos alappal bír és végig megtartja akció dús jellegét, kiállásokkal és különböző hatásfokon zengő szintetizátoraikkal. Robotszerű madárcsicsergés amit ma már glitch-nek nevez a világ, mint zenei fenomén és a katonásan menetelős ritmika a Se Paris-ban. A Take c. szám pedig a kiemelt négynegyedeket szólaltatja meg. A biztos recept szerint ez egy igazi tech-house táncparkett-feltöltő szám alapstruktúrája, amire kicsit disszonánsan lágy és pszichedelikus dallamfoszlányok kerültek. Hatását tekintve mintha az egész szám egy nagy kiállás lenne, ami a végéig kitart, közben fel-fel sejlik a mondandója de aztán még sem kapjuk meg a választ.

A záró szám, ami egyben a kiadvány nevét is adja, egy merőben más zenei eredmény. Pár másodpercig kitartott hangok dominálnak, és az elaprózott sokaság adja a zene karakterét. Ennek alárendelten a ritmus, amely nem hogy nem építkezik de azonnal a maximum szólal meg, magában foglal minden lehetséges elemet. Így csak hű szolgaként követi végig a sokszínű dallamiságot ad keretet a szabadon megszólaló, megcsörrenő és leütött egyszeri hangoknak. A záró traktus pedig olyan profin lett előkészítve, hogy hirtelen elfog az érzés bennünket, hogy talán ezer éve hallgatjuk már és ismerjük a dalt. Ez történik, amikor okosan rendezve a hallgatónak “megtanítják” a zenei témát. Garantáltan felismerjük az iparkéményekből felszálló tech-house füstben ezeket a motívumokat.

Elenika zenész profilja: http://www.elenika-pro.ru

Az ajánló végéhez érve következzen az ominózus Podcast mix Elenikától, teljesen más témában – a trip-hop világából.

01. X-Ray – Romance
02. Ishvari – Did you ever ask me
03. Jenova7 and Mr.Moods – Smooth Jazz Backup
04. Semantic – Sadness, pain, melancholy
05. NOiL – T-Blues
06. Elenika – To Smoke
07. Anitek – BlueBird
08. Dj Krush – Le Temps
09. Blue Foundation – Buli Buli Bass
10. Semantic – Sad day
11. Radiohead – Pulkpull
12. Recoil – Want
13. Tricky – 6 minutes
14. Lost-Radio – Inkarnation
kisszanto

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s