Kisszántó – Winnie and the Soviets LP

A mai nappal megjelent Kisszántó nagy és hosszú szerzői albuma, címe: Winnie and the Soviets.

Korábban is adtunk már hírt róla, de igazából a Fülpiszka rádióműsorban készült interjú által lett első ízben csepegtetve némi információ ezzel a hangzóanyaggal kapcsolatban. A több, mint két és fél óra hosszú anyag valamikor 2010-ben alakult először ötletté és egy olyan munkafolyamatként létezett a mindennapokban, mint egy üres alkotói felület, amire aktuálisan és azonnal került tartalom.

Fontos megemlíteni a HNO3 műhelyet hiszen ennek a folyamatnak szerves részét képezi, nem csak azáltal, hogy az itt tartott különleges bulik adták azt a speciális környezetet, ahol ezeket a zenéket meg lehetett hallgatni, hanem ez a környezet inspirálta az album tartalmának legalább felét is. Számos felejthetetlen pillanat lett beleoltva néhány zenébe ilyen módon.

A nagyon hosszú tartalomból csak szemezve néhány dalt essen szó a kiemelt track-ről, a VIDEODROM-ról. Az első szám, ami elkészült erről az albumról és talán a leghosszabb ideig is tartott az elkészítése. A Quake III Arena és a nagyszerű Videodrome c. film világait hallhatjuk “egymáson”, melyek kapcsolata igen szoros, hiszen kellőképpen szürreális és tudományos mindkettő. Emellett talán a videodrom párjának is tekinthetnénk a Commodore 64 Family Tech számot, amely az előbbihez hasonlóan is részletes “zenei leírását” adja a kiszemelt témájának. A számítógépes játékok amúgy is meghatározó elemei az LP-nek, és mint az első ilyen technológiák egyike a C64 bizonyára sokaknak ismerős lehet, hiszen a kiber világ első formája ez, ami a szabadidőnkbe beférkőzhetett és lehetővé tette a kollektív képzelőerő elfogadását és a sarokpontokat kicsit átrendezve tartunk valami egészen új világban most. Az egyébként is lassú szám, komótosan építkezik és a 8 bites hangokon keresztül hozza létre a digitális zene emlékezet helyét ügyelve arra, hogy a zeneiség megmaradjon és az öncélú sípolások és túlhajtott zenei görbék csak éppen annyira legyenek hallhatók, amíg azok együtt összedolgozva ennek a hangzásnak a karakterét nem adják.

Aki kíváncsi technikai és egyéb háttér-információkra a lentebb található linkeken keresztül juthat azokhoz hozzá és egyben magához az albumhoz is.

00 - winnie-and-the-soviets-hangszerA kiadvány letöltése:

Kisszántó bandcamp oldalán a legjobb minőségben lehet letölteni Winnie-t. Kisebb méretért az archive.org-os tartalom ajánlott, valamint gyors hallgatáshoz (stream) itt egy youtube lejátszási lista.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s