Speciál Fesztivál 04 * Flexible Juice, Re-drum Russia, Százaségő, Entrópia Architektúra, Lyuhász Lyácint Bt., Kisszántó

A Speciál Fesztivál negyedik alkalommal kerül megidézésre és ezúttal Debrecenben mutatkozik meg. Lesz benne nagyon sok zenész, nagyon sok zaj, nagyon sok passzív-agresszív zenei intonáció és némi performansz és/vagy akció művészet is.

Speciál Fesztivál 04

Flexible Juice-t valahonnan egészen biztosan ismerheti egy szűkebb – jól megszűrt közönség, ugyanis az egykori HNO3 klubban nem kétszer játszottak, lemezt mutattak be, valamint egyszerűen ott próbáltak/próbálnak a mai napig. Kazettán több ízben is megjelentették magukat úgy, mint a második albumukat – Az alvók fülelnek és az azt követő Mixtape-et rajta immáron remixekkel és új dalokkal. Ezen a kazin Saboteur, Zion’s Fiction, KS és Kisszántó feldolgozások is helyet kaptak. Debrecen Lo-fi ügyileg elég jó tehát!

Re-drum Russia 2002-ben indított egyszemélyes formáció ami Pavel Aleshin nevéhez köthető. Mély drone és noise hangképeket gyárt, amelyek lassú folyamatként képeznek átmenetet különböző szellemi síkok között. Aleshin szerint a zenéje olyan, mint egy elhagyatott és üres szellemváros szívéből felsejlő, alig működő AM rádió hangja, ami egyébként ha működne, akkor teljes értékű zenei élményt nyújtana. A magányos (és radioaktív) hangok között megfigyelhetjük az élő, akusztikus hangszerek mintáit épp (majdnem)úgy, ahogyan annak idején azok valójában szólhattak. A Re-drum Russia tehát egy zajzenei időkaput nyit, ahol a betekintés mindenki számára szabad, csak kapaszkodni kell hiszen magával ragadhat..

Az irodalmi jellemzés után pedig következzen egy frappáns gépészmérnöki egy mondatos gondolat. A Re-drum Russia olyan, mint amikor smirglivel nekimész a berlini vegytiszta ambientnek (például).

 

A Százaségő a HNO3-as évek során formálódott és végső formáját (talán) mostanában érte el. Egyszerre van benne Flexible Juice, Lyuhász Lyácint BT., Korai Öröm és ParaNoiZ. Mindig egyedi, hiszen nincs konkrét koncepciója fellépésüknek, folyamatos folyamatzenét művelnek így abszolút mértékben aktuálisak minden alkalommal. Hangzásuk ipari, hiszen a művészek saját zenekarait is alapvetően jellemzik az indusztriálisan megnyilvánuló audio és video közegek. A látványról is esnie kell pár szónak, hiszen olykor egy szögre akasztott basszusgitár lóbálása vagy egyéb – hang nélküli – színpad elemekkel tarkított környezetben szólaltatják meg első hangjaikat. Ezt egészíti ki némi vizualitás is vagy csak spontán fényforrások, funkciójukat vesztett bútorzatok szintén funkciótlanul telepítve a hangszerek között. Figyelni kell.

Entrópia Architektúra a fővárosunkból az általuk feltüntetett rituális rock-ot játsszák és vélhetően még zsebből előugró sámánokra is számíthatunk. A formáció EP-szerű anyaga előhallgatható az alábbi linken. Győződjetek meg ti magatok arról, hogy ez így ebben a formában tökéletes.

Lyuhász Lyácint Betéti társaság bemutatása ma már idejétmúlt. Régebben működnek, mint Debrecen tömegközlekedése és általában a debreceni zajzene és ő közéjük szoktunk egyenlőségjelet tenni. Egy hely nem volt még a városban ahol nem játszottak és nem bolygatták meg a békesség-molekulákat, csak egy; ez pedig a Dharma klub – a Debreceni Ifjúsági Házban, amely hiány a Speciál Fesztivál alkalmával abszolválva lesz.

A koncertek végeztével Kisszántó Bolshevik Rave Party-t tart és idézi fel a számunkra oly kedves emlékezet helyünket a HNO3 klubbot az átvirrasztott éjszakákkal együtt.

Speciál Fesztivál 04 (Re-drum Russia, Flexible Juice, Százaségő, Entrópia Architektúra, Lyuhász Lyácint Bt., Kisszántó)

a fellépőkről az eseményen belül tudtok tájékozódni.


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s